دختران و امکان آموزش در مکاتب مخفی

ساخت وبلاگ
تصویر/ سیاتل تایمز

با روی کار آمدن دوباره امارت اسلامی در افغانستان مکاتب به روی دختران بسته شد و فقط دانش اموزان سطح ابتدایی تا صنف ششم، اجازه حضور در مکتب را دارند.

به همین منظور مکاتب مخفی دخترانه در گوشه و کنار افغانستان ایجاد شده تا برای آن عده از دخترانی که به حکم امارت اسلامی از ادامه تحصیل محروم شده‌اند زمینه ادامه تحصیل فراهم شود.

به گزارش روزنامه سیاتل تایمز؛ موسسه غیر انتفاعی سحر  واقع در سیاتل امریکا از جمله نهادهایی است که ده‌ها مکتب پنهانی را در سراسر افغانستان حمایت میکند.

موسسه سحر در دوران حکومت پیشین نیز در عرصه آموزش فعالیت داشته و مکتب‌های دخترانه از جمله مکاتب بزرگ شبانه را برای دختران در شمال افغانستان تاسیس کرد.

سیاتل تایمز به نقل از دکتر سینکی حکیمی، رئیس هیئت مدیره نهاد سحر گزارش داده است که بازگشت دوباره امارت اسلامی و محرومیت دختران از آموزش ویرانگرترین موضوع برای دختران بوده است.

او افزوده است: به شکل قانونی هیچ کاری نمیتوانستیم انجام دهیم تا جلوی این تبعیض را بگیریم، بنابرین به فکر گزینه بدیلی افتادیم که همانا ایجاد مکاتب مخفی برای دختران است.

این نهاد چندین مکتب مخفی را در افغانستان  حمایت میکند. در این مکاتب در کنار آموزش مطالب عادی درسی، زبان انگلیسی و مهارت‌های کامپیوتری و نیز روش‌های توانمندسازی زنان، به دختران آموزش داده می‌شود. 

درهمین رابطه چند تن از دختران دانش اموز در یکی از این مکاتب به خامه پرس گفتند ایجاد چنین مکتب‌ها برای ما که امید تحصیل را از دست داده بودیم ،جرقه ی است برای امید دوباره و تسلیم نشدن.

انها می‌گویند با شرکت در چنین صنف‌ها و مکتب‌ها «نگرانی ما از ضایع شدن زمان» کاهش یافته، به این معنی که زمان را با تحصیل و رشد بی‌وقفه تجربه می‌کنیم.

دکتر سینکی حکیمی با اذعان بر ناکامل بودن این شیوه‌ی تدریس گفته است در حال حاضر چنین اقدامی به دختران کمک می‌کند از محیط بسته‌ی خانه فاصله بگیرند: «این شیوه آموزش متاسفانه راه‌حل کاملی نیست، زیرا دانش‌آموزان در این سیستمشش ماه آموزش می‌بینند. البته تلاش داریم این دوره را بلندتر کنیم. با این حال، این آموزش به دختران هدف و انگیزه می‌دهد و مسلما بهتر از این است که در خانه‌ها مانند پرنده‌ای در قفس زندانی باشند.»

پس از روی کار امدن حکومت سرپرست در افغانستان و منع آموزش دختران بالا تر از صنف ششم، بنیاد سحر به ایجاد مکتب‌های  مخفی رو آورد و مکتب‌های زیادی را در  سراسر افغانستان راه‌اندازی کرد. 

آلی رنار، مدیر اجرایی و مالی بنیاد سحر به سیاتل تایمز گفته است: «ما از اواسط سال ۲۰۲۲ کار خود را برای ایجاد مدارس مخفی آغاز کردیم و هرچند مطمئن نبودیم که بتوانیم این برنامه را پیش ببریم، ولی حالا دارد به خوبی پیش می‌رود.» 

 سیاتل تایمز همچنان گزارش داده که در کنار بنیاد سحر ،شمار دیگری از موسسات غیرانتفاعی در آمریکا نیز تلاش دارند از مکاتب مخفی دخترانه در افغانستان حمایت کنند. بنیاد پارسا که در واشنگتن مستقر است و یک دفتر هم در کابل دارد، نهاد دیگری است که در این زمینه فعالیت دارد و به کسانی که مکتب دخترانه در خانه‌ خود دایر می‌کنند، کمک می‌کند. 

مارین گوستاوسون، مدیر اجرایی بنیاد پارسا به سیاتل تایمز گفته است: «ما در حال حاضر از مکاتب خانوادگی حمایت می‌کنیم و این مکاتب بر ارزش‌هایی که دولت سرپرست افغانستان وضع کرده‌اند، استوار است. به همین دلیل، مقام‌های دولت با مکاتب ما مشکلی ندارند.»

در حال حاضر موسسه پارسا حدود ۳۰۰ مدرسه خانوادگی را تحت حمایت قرار داده و برای آن‌ها کتاب‌های درسی، دفترچه، تخته‌سفید برای نوشتن و سایر وسایل لازم را تهیه می‌کند.

سیاست‌های محدودکننده حکومت سرپرست در قبال زنان و دختران در افغانستان، باعث شده است که دختران برای ادامه آموزش، به مدرسه‌های مخفی رو بیاورند.

داستان ایرانی...
ما را در سایت داستان ایرانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : کاوه محمدزادگان بازدید : 22 تاريخ : چهارشنبه 6 دی 1402 ساعت: 19:09

خبرنامه