قطره بینی نوزاد و ترفندهایی که والدین و پرستاران کودک باید بدانند

ساخت وبلاگ

 

قطره بینی نوزاد   baby’s nose drop یکی از داروهای مورد استفاده برای درمان گرفتگی بینی در نوزادان است. گرفتگی بینی در نوزادان و کودکان بسیار متداول است و معمولا جدی نیست. نوزادان کوچکتر از 2 ماه بیشتر از طریق بینی تنفس می کنند و مهارت کافی برای تنفس از طریق دهان را ندارند. بنابراین گرفتگی بینی در این دسته از نوزادان می تواند در تغذیه و خواب آن ها اختلال ایجاد کند.

ریختن قطره بینی نوزاد

در روزهای ابتدایی تولد، به نظر می رسد نوزاد دارای گرفتگی بینی باشد چرا که در درون رحم مادر توسط مایعات احاطه شده است. در این حالت کودک سعی دارد با عطسه کردن، مایع باقی مانده در معابر بینی را خارج کند. استفاده از قطره بینی یکی از روش هایی است که برای برطرف کردن گرفتگی بینی در نوزادان توسط پزشک متخصص تجویز می شود. در این مقاله به بررسی علت های گرفتگی بینی نوزادان و نیز ترفندهای ریختن قطره بینی به جهت برطرف کردن این مسئله خواهیم پرداخت.

علت ها و علائم گرفتگی یا احتقان بینی در نوزادان شامل چه مواردی است؟

گرفتگی بینی در نوزادان، روش بدن برای مقابله با مهاجمین خارجی از جمله ویروس و آلاینده های هواست و هنگامی اتفاق می افتد که بافت های داخل بینی متورم شده و یا مخاط ایجاد می کنند. انواع مختلف آلرژی ها، کیفیت پایین هوا، سپتوم انحراف یافته، هوای خشک، مواد تحریک کننده مانند گرد و غبار یا عطرها و همین طور ابتلا به بیماری های ویروسی نظیر سرماخوردگی می تواند از علت های بسیار شایع در بروز گرفتگی بینی نوزادان باشد.

کودک در این وضعیت، دارای علائمی هم چون تغییر رنگ مخاط بینی، خروپف یا تنفس پر سر و صدا به هنگام خواب، سرفه و اختلال در غذا خوردن می باشد. نوزادان برای رفع گرفتگی بینی به کمک بیشتری نیاز دارند زیرا دارای ریه های نابالغ هستند و مجاری تنفسی آن ها بسیار آسیب پذیر است.

در چنین شرایطی، مراقبت از کودک می تواند سبب تسریع پاکسازی بینی از مخاط شود.

اگر گرفتگی بینی خفیف باشد، نوزاد ممکن است از دهان تنفس کند که این امر می تواند فرآیند تغذیه او را دچار مشکل کند.

در صورتی که این گرفتگی شدید باشد، می تواند به بروز مشکلات تنفسی بیانجامد. به طور متوسط، نوزادان در هر دقیقه 40 بار تنفس می کنند در حالی که بزرگسالان بین 12 تا 20 مرتبه در دقیقه تنفس دارند. اگر نوزاد بیش از 60 بار در هر دقیقه نفس می کشد یا اگر به نظر می رسد قادر به تنفس به طور عادی نیست، سریعا با اورژانس تماس بگیرید.

گرفتگی بینی به طور معمول در طی یک هفته خود به خود بهبود می یابد و در صورت تشدید وضعیت، ضروری است با پزشک متخصص مشورت کنید.

گرفتگی بینی نوزاد و قطره بینی نوزاد

روش های درمانی برای گرفتگی بینی نوزادان شامل چه مواردی است؟

تغذیه:

تعداد پوشک استفاده شده در هر روز، می تواند میزان تغذیه مصرفی نوزادان در روز را مشخص کند. بسیار مهم است که کودک شما به طور روزانه میزان کالری دریافتی مناسبی داشته باشد. نوزادان به طور معمول باید هر شش ساعت پوشک خود را تعویض کنند. در صورتی که کودک بیمار باشد یا به خوبی تغذیه نشود، ممکن است دچار کمبود آب شود و ضروری است با پزشک متخصص مشورت شود.

مراقبت:

متاسفانه هیچ راهکار درمانی ویژه ای برای پیشگیری یا مقابله با تمامی ویروس های موجود ارائه نشده است. اگر کودک شما درگیر یک بیماری ویروسی خفیف شده باشد، می توان با مراقبت ها و روش های درمان خانگی تحت نظارت پزشک متخصص، با بیماری مقابله کرد.

حمام آب گرم:

نوزادانی که قادر به نشستن می باشند، می توانند از حمام آب گرم لذت ببرند و محیط مرطوب حمام می تواند جهت رفع گرفتگی بینی آن ها بسیار مفید و موثر باشد. هم چنین استفاده از اسانس های نعناع یا اکالیپتوس در وان حمام می تواند برای رفع گرفتگی بینی در نوزادان بسیار موثر باشد.

دستگاه مرطوب کننده هوا:

به منظور روان شدن مخاط، یک دستگاه مرطوبت کننده هوا در اتاق و یا محل نگهداری کودک قرار دهید. که دستگاه بخار سرد بهترین نوع مرطوب کننده های هوا می باشد. در صورتی که قادر به تهیه دستگاه نیستید، بهتر است چندین بار در روز کودک را در معرض رطوبت و بخارات حمام قرار دهید. هم چنین لازم است از سیگار کشیدن در نزدیکی محل استراحت کودک خودداری کنید و کیفیت هوای منزل را به بالاترین حد ممکن برسانید.

وضعیت خوابیدن نوزاد و قطره بینی

وضعیت خوابیدن نوزاد:

در طی مدت زمان خواب کودک، لازم است به طور مرتب وضعیت تنفس او را چک کنید. در وضعیتی که نوزاد دچار گرفتگی بینی باشد، می توان با قرار دادن یک حوله در زیر بالش، مقداری سر او را بالا آورد تا کودک در این حالت، تنفس راحت تری داشته باشد.

استفاده از قطره یا اسپری بینی:

اگر مجرای بینی به علت سرماخوردگی کاملا مسدود شده باشد و کودک نتواند شیر بخورد و یا در صورتی که ترشحات درون بینی کودک، خشک و غلیظ باشد، می توان با مشورت و تجویز پزشک متخصص از قطره یا اسپری برای درمان گرفتگی بینی استفاده کرد. چرا که یکی از ساده ترین راه هاست و با استفاده از آن، مخاط بینی نازک شده و سبب رفع گرفتگی بینی و بهبود مسیر تنفسی کودک می شود.

قطره های مورد استفاده برای درمان گرفتگی بینی، دارای ماده دارویی هستند که بر روی عروق متورم مخاط بینی اثر می گذارد و سبب جمع شدن و انقباض آن ها می گردد. عفونت های مختلف به ویژه عفونت های ویروسی می تواند مخاط بینی را متورم کند. در نتیجه مجاری بینی تنگ می شود و کودک قادر به تنفس نرمال نخواهد بود.

قطره بینی آب نمک (سدیم کلرید) بی ضرر ترین نوع آن است که به راحتی از تمامی داروخانه قابل تهیه است. در صورتی که در مجاری بینی چکانده شود، مخاط متورم و ترشحات خشک داخل مجاری را تر می کند و سبب دفع بهتر ترشحات خواهد شد.

روش ریختن قطره بینی نوزاد چگونه است؟

سعی کنید از کلمات ساده برای توضیح روش خود به کودک استفاده کنید. شستشوی بینی با قطره نمکی برای مرتبه اول ممکن است با احساس سوزش همراه باشد که کودک در دفعات بعدی استفاده از آن، احساس ناراحتی کمتری خواهد داشت.

برای شروع دستان خود را حداقل 30 ثانیه با آب و صابون بشویید و همه سطوح آن را ضدعفونی کنید. قبل از چکاندن قطره بینی، توجه کنید اگر قسمت جلوی مجاری بینی پر از ترشح است، تا حدی که امکان دارد ترشحات را خارج کنید و یا اگر کودک نسبتا بزرگ تر است، از او بخواهید که خودش شخصا این کار را انجام دهد.

روش ریختن قطره بینی نوزاد

سپس یک سرنگ بزرگ پزشکی را با محلول نمکی قطره بینی پر کنید و نوک سرنگ را داخل یکی از سوراخ های بینی نوزاد قرار داده و به آرامی فشار دهید. محلول باید از راه بینی عبور کند و به پشت سر هدایت شود. معمولا چکاندن یک تا دو قطره کافی است و می تواند موجب انقباض عروق جلوی بینی شود. اما در صورت مصرف زیادتر، قطره از عقب بینی وارد حلق و ریه کودک شده و موجب تحریک، سرفه و حالت تهوع کودک می گردد.

بهتر است هنگام ریختن قطره به بینی، زیر شانه های کودک کاملا به عقب برگردد.

هم چنین می توان نوزاد را بر روی پا خواباند به طوری که سر او آویزان باشد. سپس در حالی که کودک را به سمت راست می خوابانید، قطره را در داخل سوراخ سمت راست بینی بچکانید و همین اقدام را برای سوراخ سمت چپ انجام دهید. این روش سبب می شود که قطره به داخل بینی و سینوس های کودک برسد.

بهترین زمان برای چکاندن قطره بینی در نوزادان، 15 تا 20 دقیقه پیش از شیر دادن و در زمان خواب است. توجه داشته باشید قبل از اینکه فرزندتان از داروهای دیگر بینی استفاده کند، شستشو را انجام دهید. چرا که این کار به بینی و سینوس ها کمک می کند تا مواد دارویی را بهتر جذب کنند.

با همراهی پرستاران کودک ماهر و باتجربه مرکز پرستاری سفیر آرامش ، می توانید پرورش کودکان دلبند خود را با  اطمینان به ما بسپارید .

The post قطره بینی نوزاد و ترفندهایی که والدین و پرستاران کودک باید بدانند appeared first on مرکز پرستاری سفیر آرامش.

داستان ایرانی...
ما را در سایت داستان ایرانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : کاوه محمدزادگان بازدید : 361 تاريخ : دوشنبه 7 مهر 1399 ساعت: 20:48

خبرنامه