مبارزه اقلیت ها در گزار از نابسامانی ها!

ساخت وبلاگ

این تصویر جوبایدن رئیس جمهوری منتخب آمریکا و بارک اوباما رئیس جمهور پیشین این کشور؛ حرف های درخود دارد؟  در این تصویر بارک اوباما رئیس جمهورپیشین امریکا، بعد از مراسم تحلیف جوبایدن، او را تا دفتر کارش هم­یاری کرد. این تصویر شاید نزد دیگر مخاطبان، برداشت های متفاوت داشته باشد؛ اما به نظر نویسنده این متن، گزار از سیاست های اشتباه دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین امریکا است. سیاست های که در پنج سال گذشته ضربه­ی سیاسی، اجتماعی و اقتصادی به قدرتمند ترین کشور جهان وارد کرد. بارک اوباما که همواره مخالف سیاست های دونالد ترامپ بود؛ در کنار هم فکرش ایستاد و مبارزه کرد و در نهایت پیروز شدند.

بارک اوباما یک سیاه پوست آمریکایی تبار است، که بعد از سال ها مبارزه سیاه پوستان برای حقوق مساوی با دیگر شهروندان امریکا هنوزهم به گونه واقعی سیاه پوستان این کشور حقوق مساوی ندارند و تبعیض های علیه سیاه پوستان آمریکایی دیده می‌شود. اوباما رئیس جمهور پیشین آمریکا در مبارزات انتخابات ریاست جمهوری این کشور پابه‌پای جوبایدن سفید پوست مبارزه کرد؛ در واقع اوباما نقش سازنده و کلیدی را در پیروزی جوبایدن سفید پوست داشته است. دیده می‌شود که اوباما سود بیشتری را به سیاه پوستان آمریکایی گرفته است؛ یعنی این کار گزار از تبعیض بر سیاه پوستان آمریکایی پنداشته میشود. چنانکه در کابینه جدید جوبایدن رئیس جمهور تازه آمریکا بیشترین کرسی را به سیاه پوستان اختصاص داده است وحتا یک خانم سیاه پوست تا معاونیت ریاست جمهوری امریکا رسیده است.

بعد از آغاز گفتگو های صلح دولت افغانستان با گروه طالبان، یکی از دغدغه های مردم نادیده گرفتن حقوق دیگر شهروندان کشور بوده است.

اما جایگاه دیگر شهروندان افغانستان از گزار منفی به گزار مثبت در چه سطع قرار دارند؟ در پاسخ به این سوال میتوان رخ منازعات چون جنگ افغانستان  را از آغاز الی اکنون که به هیچ کسی پوشیده نیست مطالعه کرد. بحث آغازو ادامه جنگ کنونی طالبان که همه روزه از مردم افغانستان قربانی میگیرد از حوصله این متن بیرون است ولی هیچ چیزی این جنگ، به مردم افغانستان پوشیده نیست.

در جنگ دو دهه­ی افغانستان کسانی نیز بودند که نقشی در این جنگ نداشته اند اما جزی قربانی این جنگ حساب میشوند. همین اکنون هزارن جوان  از اقوام چون هزاره ها، ایماق ها، ترکمن ها، سادات، پامیری ها بلوچ ها و…  در دفاع از جمهوریت در سنگر های نبرد دوشا دوش دیگر همسنگرانش در برابر مخالفان مسلح دولت مبارزه میکنند از شمال تا جنوب و از غرب تا شرق در دفاع از وطن می جنگند؛ چنانکه  تنها از روستای آهنگران ولسوالی دوشی ولایت بغلان بیش از دوصد نظامی در صفوف امنیت ملی، پولیس ملی و اردوی ملی از هزاره های اسماعیلی برای دفاع از وطن در سنگر های نبرد مبارزه می کنند. اما حضور نمایند گان اقلیت ها در گفتگوهای صلح کم رنگ و ناچیزاست؛ کمرنگی نمایندگان اقوام اقلیت در افغانستان سبب نگرانی این اقوام از تامین حقوق شهروندی و آزادی مذاهب آنان شده است.

شهروندان اقلیت که همانند سیاه پوستان امریکایی از جایگاه شهروندی مناسبی در افغانستان برخوردار نیستند و این شهروندان همواره مورد تعبیض و نابرابری اکثریت قرار گرفته است؛ هرچند قانون اساسی حقوق یکسان را به تمامی شهروندان کشور تاکید کرده است ولی کمتر به این مواد قانون اساسی توجه میشود حتا که در برخی موارد آزادی مذهبی شهروندان اقلیت نیز در افغانستان سلب شده است.

شهروندان اقلیت با حکومت های که در افغانستان به قدرت رسیده است؛ همکاری و روابط نیک وحسنه داشته و در گزاراز نابسامانی ها در کشور نقش بازی کرده است. همانند بارک اوبامای سیاه پوست که پابه­پای جوبایدن سفید پوست برای گزار از سیاست های غلط و اشتباه دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری مبارزه نموده تا زمینه تحول فراهم شود. در افغانستان کسانی هم استند که نقش اوباما را بازی می کنند؛ تا جامعه از تحول منفی و عقب گرد به تحول مثبت و پیشرفت گام برداشته و اقلیت ها که جزی شهروندان این کشور حساب میشود به گونه آبرومندانه و با حقوق مساوی زندگی کنند.

اما تنها به نمایندگی از شهروندان اقلیت افغانستان، سید سعادت منصور نادری وزیر دولت در امور صلح و عضو هییت مذاکره کننده حکومت افغانستان با گروه طالبان؛ برای برقرار صلح و حفظ  حقوق و جایگاه شهروندان اقلیت درمذاکرات صلح با گروه طالبان چانه­زنی می کند. هرچند همواره گروه طالبان در میز مذاکره؛ حقوق دیگر شهروندان را نادیده گرفته وبه برتر جوی قومی و مذهبی شان تاکید داشته است اما امیدواری ها برای تامین حقوق مساوی به تمامی شهروندان کشور وجود دارد.

داستان ایرانی...
ما را در سایت داستان ایرانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : کاوه محمدزادگان بازدید : 231 تاريخ : يکشنبه 5 بهمن 1399 ساعت: 1:08

خبرنامه