وزوز گوش، نشانه ها و عوارض ناشی از آن

ساخت وبلاگ

وزوز گوش  Tinnitus   شنیدن صدایی  در سر است و منبع خارجی ندارد .  برای بسیاری افراد این صدایی شبه  زنگ است ، در حالی که برای دیگران ممکن است به صورت ، سوت ، وزوز ، جیک جیک ، هیس ، زمزمه کردن ، غرش یا حتی فریاد کشیدن باشد.

ممکن است صدا از یک گوش یا هر دو شنیده شود و به نظر بیاید که از راه دور یا داخل سر است . این صدا یا ثابت ، یا دارای تناوب و ضرباندار است .

تقریباً همه پس از قرار گرفتن در معرض سر و صدای بسیار بلند مدت کوتاهی دچار وزوز گوش شده اند. به عنوان مثال ، شرکت در یک کنسرت با صدای بلند می تواند باعث وزوز کوتاه مدت شود .

وزوز گوش و راههای درمان آن

برخی از داروها (به ویژه آسپرین و سایر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی که در دوزهای بالا مصرف می شوند) می توانند باعث ایجاد وزوز گوش شوند که با قطع دارو این عارضه از بین می رود، اما  وقتی بیش از شش ماه طول بکشد ، به عنوان وزوز گوش مزمن شناخته می شود.

حدود 50 تا 60 میلیون نفر در ایالات متحده از این اختلال رنج می برند. این بیماری خصوصاً در افراد بالای 55 سال شایع است و به شدت با کاهش شنوایی مرتبط است.

 

وزوز گوش ضرباندار

بیشتر وزوز گوش ذهنی است ، به این معنی که فقط شما می توانید این صدا را بشنوید. اما گاهی اوقات واقعی است ، به این معنی که شخص دیگری نیز می تواند آن را بشنود. به عنوان مثال ، اگر سوفل قلبی دارید ، ممکن است با هر ضربان قلب صدایی هولناک بشنوید. پزشک شما همچنین می تواند این صدا را از طریق استتوسکوپ بشنود.

برخی از افراد ضربان قلب خود را در داخل گوش می شنوند که این پدیده به نام وزوز گوش ضربان دار شناخته می شود . این احتمال در افراد مسن بیشتر اتفاق می افتد ، زیرا جریان خون در عروق که دیواره آنها با افزایش سن سفت و سخت شده است متلاطم تر است.

وزوز گوش ضرباندار ممکن است در شب ، هنگامی که در رختخواب دراز کشیده اید ، بیشتر دیده شود زیرا صدای خارجی کمتری برای پوشاندن وزوز گوش وجود دارد. اگر متوجه وزوز گوش ضربان دار شدید ، باید با پزشک مشورت کنید ، زیرا در موارد نادر این نشانه تومور یا آسیب رگ های خونی است.

بعضی عوامل ایجاد کننده وزوز گوش

بیشتر افرادی که به دنبال کمک پزشکی برای وزوز گوش هستند آن را بصورت ذهنی و ثابت مانند زنگ زدن مداوم در گوش یا صدای وزوز در گوش تجربه می کنند،  بیشتر این افراد درجاتی از کاهش شنوایی دارند.

بعضی داروها به اعصاب گوش آسیب می رسانند (داروهای اتوتوکسیک) ، موم گوش ، مشکلات گوش میانی (مانند عفونت ها و تومورهای عروقی) و پیری. وزوز گوش همچنین می تواند یکی از علائم بیماری منیرر باشد ( اختلال در مکانیسم تعادل در گوش داخلی).

وزوز گوش و مدیریت آن

 

وزوز گوش می تواند در هر نقطه از مسیر شنوایی ایجاد شود ، از گوش خارجی از طریق گوش میانی و داخلی تا قشر شنوایی مغز . یکی از مهمترین دلایل وزوز گوش آسیب به سلولهای مویی حلزون گوش است. این سلول ها به تبدیل امواج صوتی به سیگنال های عصبی کمک می کنند.

اگر مسیرهای شنوایی یا مدارهای مغزی سیگنالهایی را که انتظار دارند از حلزون گوش دریافت نکند ، در واقع مغز در تلاش برای شناسایی سیگنال از این مسیرها است ، تقریباً به همان روشی که هنگامی که می خواهید سیگنال یک ایستگاه رادیویی  را پیدا کنید ، صدا را در رادیوی ماشین افزایش می دهید. صدای الكتریكی حاصل از آن به صورت وزوز گوش در می آید .

وزوز گوش ممکن است در جاهای دیگر ایجاد شود. بدن ما به طور معمول صداهایی تولید می کند ، که اصوات سوماتیک نامیده می شوند ، که معمولاً متوجه آنها نمی شویم ، زیرا در حال شنیدن صداهای خارجی هستیم. هر چیزی که شنوایی طبیعی را مسدود کند می تواند صداهای سوماتیک را به ما جلب کند. به عنوان مثال ، وقتی موم گوش ، گوش خارجی را مسدود می کند ، ممکن است سر و صدا داشته باشید.

برخی از داروهایی که می توانند باعث ایجاد یا بدتر شدن وزوز گوش شوند

آسپرین و سایر داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی ، از جمله ایبوپروفن (Motrin) و ناپروکسن (Aleve ، Naprosyn))

آنتی بیوتیک های خاص از جمله سیپروفلوکساسین (سیپرو) ، داکسی سایکلین (ویبرامایسین ، دیگران) ، جنتامایسین (گارامایسین) ، اریترومایسین (اری-تب ، دیگران) ، تتراسایکلین (سومایسین) ، توبرامایسین (نبسین) و وانکومایسین (ونوسین)

داروهای ضد مالاریا مانند کلروکین و کینین

داروهای ضدتشنج خاص ، از جمله کاربامازپین (Tegretol ، دیگران) و والپروئیک اسید (Depakote)

داروهای خاص سرطانی ، از جمله سیس پلاتین (پلاتینول) و وین کریستین (Oncovin ، Vincasar))

دیورتیک های حلقه ای (در صورت تزریق داخل وریدی در دوزهای بالا) ، از جمله بومتانید (Bumex) ، فوروزماید (Lasix) و تورسماید ( (Demadex)

داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای مانند آمی تریپتیلین (الاویل ، دیگران) ، کلومیپرامین (آنافرانیل) و ایمی پرامین (توفرانیل)

مراجعه به پزشک برای شناسایی دلیل وزوز گوش ضروری است

در صورت بروز وزوز گوش ، مراجعه به پزشک بسیار مهم است. پزشک با استفاده از سابقه درمانی شما و انجام یک سری آزمایشات و معایه فیزیکی منبع وزوز گوش را شناسایی می کند .

وزوز گوش و ارتباط آن با کم شنوایی

پزشک از شما می خواهد که صدایی  را که می شنوید (از کیفیت صدا ، و یا ثابت یا دوره ای ، ثابت یا ضربان دار) و زمان و مکانهایی که می شنوید را توصیف کنید. پزشک داروها یا مکمل هایی که مصرف می کنید  را بررسی می کند. وزوز گوش می تواند عارضه جانبی بسیاری از داروها باشد ، به ویژه هنگامی که در دوزهای بالاتر مصرف می شود .

عوامل اسکلتی – عضلانی – فشردن فک ، دندان ساییدن ، آسیب دیدگی قبلی ، یا تنش عضلانی در گردن – گاهی اوقات وزوز گوش را بیشتر قابل توجه می کند ، بنابراین ممکن است پزشک معالج از شما بخواهد عضلات را سفت کنید یا فک یا گردن را به روش های خاص حرکت دهید تا ببیند آیا صدا تغییر می کند. اگر گرفتگی عضلات بخشی از مشکل باشد ، ماساژ درمانی می تواند به تسکین آن کمک کند.

مدیریت وزوز گوش و درمان آن

علاوه بر درمان عوارض  همراه (مانند افسردگی یا بی خوابی) ، استراتژی های مختلفی وجود دارد که می تواند وزوز گوش را کاهش دهد. نا گفته نماند که یک روش واحد نمی تواند برای همه مفید باشد ، ممکن است لازم باشد قبل از اینکه بدانید چه چیزی برای شما مناسب است ، تکنیک های مختلفی را امتحان کنید. اگر دچار کم شنوایی مربوط به سن هستید ، سمعک اغلب با تقویت صداهای خارج باعث می شود وزوز گوش کمتر قابل توجه باشد.

 

هیچ درمان دارویی مورد تایید FDA برای وزوز گوش وجود ندارد و در آزمایشات کنترل شده هیچ دارویی ، مکمل یا گیاهی موثرتر از دارونما مشاهده نشده است. این شامل جینکو بیلوبا است که گاهی به همین منظور تبلیغ می شود. برخی از بیماران معتقدند که طب سوزنی کمک می کند ، اما مشخص شده است که این روش نیز بهتر از دارونما نیست.

 

موثرترین رویکردها استراتژی های رفتاری (روان درمانی ) و دستگاه های تولید صدا هستند که اغلب به صورت ترکیبی استفاده می شوند. آنها شامل موارد زیر هستند:

رفتار درمانی شناختی ( (CBT از روشهایی مانند بازسازی شناختی و آرامش ، برای تغییر روش فکر و واکنش بیماران به وزوز گوش استفاده می کند. این روش درمانی به بیماران کمک می کند تا  مهارت های لازم برای  کنار آمدن با خود را بیاموزند .

وزوز گوش و راههای کنترل آن

درمان وزوز گوش با  TRT  ، این تکنیک بر اساس این فرضیه است که وزوز گوش از فعالیت عصبی غیرطبیعی ناشی می شود) هدف این است که سیستم شنوایی را با سیگنال های وزوز گوش عادت دهید تا باعث شود کمتر قابل توجه یا آزار دهنده باشند.

مولفه های اصلی TRT مشاوره فردی (برای توضیح سیستم شنوایی ، چگونگی ایجاد وزوز گوش و چگونگی کمک TRT به آن) و صدا درمانی است. دستگاهی برای ایجاد سر و صدای سطح پایین وشبه به  کیفیت وزوز گوش بیمار، در گوش قرار می گیرد. بسته به شدت علائم ، درمان ممکن است یک تا دو سال طول بکشد.

مرکز پرستاری سفیر آرامش با داشتن سالها تجربه و کادری مجرب و حرفه ای در زمینه خدمات پرستاری و مراقبت در منزل به طور شبانه روزی در خدمت شما عزیزان است

داستان ایرانی...
ما را در سایت داستان ایرانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : کاوه محمدزادگان بازدید : 261 تاريخ : يکشنبه 10 اسفند 1399 ساعت: 2:54

خبرنامه